Istället för nyårslöften – sätt hållbara mål 2024

Nystart… ordet smakar alltid som allra bäst i januari när löften fortfarande är nya, hoppet lever och media älskar klicksäkra rubriker som lovar ny kropp, ny personlighet, ny ekonomi och nytt liv.

Det är som om allas nystarter tillhör varandra, vi får inte nog av att inspireras och jämföra.

Men nystart är också något djupt personligt och privat, en rituell övergång från gammalt till nytt. I sin djupaste mening ser vi denna nystart genom sorgprocesser, där begravningen är ritualen som för oss vidare in i den läkande processen och vi nu ska lära oss leva i den nya verkligheten, i den nya versionen av vårt liv utan den vi saknar och sörjer. Vi blir lite “nya” per automatik, för ingen går oförändrad igenom sorg. Det är en ny start, en ny chans, ett nytt liv mitt i det gamla. Inte sällan gör man också förändringar, även i samband med andra övergångar som t ex skilsmässor. Sånt som att flytta, byta frisyr, klädstil eller vänner symboliserar det som pågår inombords, den transformation krisen fört med sig. Men det är sällan denna djupt meningsfulla nystart vi menar när vi längtar efter “nytt år, ny mig”..

Istället går tankarna lätt mot att det ska bli bättre nu, det vänder (uppåt), blir roligare, härligare, enklare. Vi själva, som individer, ska bli smalare, snyggare, rikare, framgångsrikare, mer produktiva. Vi borde, enligt många experter, både sova mer, jobba mindre, baka mer äta mindre, träna mer, vila mer, skapa passiva inkomster vid sidan av vårt väldigt aktiva liv… Listan kan göras lång och många runt fikaborden och på sociala medier instämmer.

 

Från nystart till omstart

Tänk om vi istället skulle ägna lite tid åt att lära känna våra behov till skillnad från att skriva ner ytterligare prestationsmål? Tänk om “nystart” istället för positivt – och ibland nästan magiskt – tänkande också skulle betyda att jag drömmer fritt om det liv jag vill leva. Att jag sen öppet och krasst beskriver min verklighet som den ser ut just idag, inklusive känslor och tankar om mig själv och min plats på jorden. Radikal acceptans! Så att min egen nystart kan gå ut på att minska gapet mellan dagsläget och drömmarnas värld, varje dag i små steg. Tänk 1% närmare varje dag…hur skulle det se ut?

Vägen mot målet tar aldrig slut, för det finns inget slutligt mål vi människor är nöjda med.

Livet är en process och vi mår bra av att lära oss att älska frågorna, det dynamiska samtalet mellan oss och det pågående livet. Ha dem levande inom oss och se dem som en färdriktning, ett filter att dra beslut igenom för att få guidning mot vår egen meningsfulla riktning i livet. Se denna process som en exponentiell utvecklingsresa som oftast byggs i mycket små steg, för att ibland ta stora utvecklingsskutt och då kännas som genombrott eller insikter. Men gå inte på myten om att du “är” någon specifik personlighet – du är och blir till i varje vaket ögonblick, i direkt samspel med allt och alla runtomkring dig. Ta ut färdriktningen genom värderingar, sätt upp prestationsmålen som händelser på färden snarare än slutdestinationen och var nyfiken på vem du är, vem du vill och kan bli. Men bli inte förvånad om det blir något helt annat än du först trodde och var redo att förändras i takt med att din omvärld och din inre värld byggs om.

Bygg din inre lista och lär dig identifiera vad du måste, vill eller behöver göra eller avstå från att göra. Hälsa på där minst en gång om dagen och inför specifika situationer.

Håll koll så att din källa till inspiration verkligen inspirerar, snarare än trycker ner och gör dig mer passiv och deprimerad för att du hamnat i fällan av att jämföra dig med andra som så gärna “influerar och inspirerar” med falska bilder av hur livet bör levas.

Eftersom de flesta av oss har levt några år redan finns ett utgångsläge att överväga innan det nya läggs till. För att kunna uppnå ett gott, meningsfullt och rikt (hur du än väljer att definiera ordet) liv är det hjälpsamt att det mentala välbefinnandet optimeras och att du känner dig själv, så att du kan fatta bra beslut å dina egna vägnar.

För ett mer hållbart 2024, fundera över om du;

  • kan fokusera och slutföra uppgifter i rimlig tid – bristande koncentration och förmåga till fokus kan vara tecken på alltför splittrad vardag, på utmattning och nedstämdhet.
  • kan reflektera över dina egna känslor, tankar och beteenden. Genvägen, att hitta fler förklaringar på att jag mår som jag mår och har det som jag har det i hur andra beter sig eller hur omständigheterna är, är skön för stunden men leder sällan till annat än ältande och mentala hinder. “Jag skulle kunnat trivas på jobbet, men xx är så dum..” kan vara sant – frågan är bara om det hjälper mig? En mer produktiv reflektion skulle kunna låta som “Jag trivs inte med hur xx på jobbet pratar med oss i gruppen, xx lyssnar aldrig på andras åsikter känns det som. När det är så blir jag ledsen och får ingen lust att dela med mig av tankar och idéer.. jag märker också att min prestation blir lidande genom att jag skjuter på uppgifter och gör privata ärenden på arbetstid, nästan som en tyst protest. Och nu har chefen sagt till mig – så orättvist! Och samtidigt, när jag tänker efter…” 
  • har ett relativt stabilt humör utan alltför höga toppar  eller djupa dalar i alltför långa perioder.
  • upplever att din vardag är balanserad, både mellan jobb och fritid, ensamtid och gemenskap, stillhet och rörelse.
  • har minst en nära relation som är trygg, varm och tillgänglig. Oavsett om det är en partner, vän, kollega eller familj så behöver det finnas EN. Inte massor –  när det gäller relationer är det faktiskt kvalitet över kvantitet som är bäst för vårt välbefinnande!
  • har energi som räcker en hel dag.
  • sover lagom mycket.. både för mycket och för lite är varningssignaler att notera. 
  • kan slappna av när du önskar och inte är alltför orolig, spänd, rastlös och irritabel utan tydlig orsak.

Tre råd för ett härligt och hållbart år

Dröm stort! Ta ut riktningen genom att drömma fritt och ocensurerat.. dröm så bombastiskt stort att ditt motstånd väcks och du tänker “men.. “  Vem vill du vara, hur vill du leva, arbeta och vara i relationer om fem/tio/femton år? För några ramar att fästa tankarna i kan du fundera kring olika kategorier, t ex kroppslig hälsa, mental hälsa, ekonomi, karriär, boende, relationer, personlig utveckling och de system du ingår i (familj, stad, företag etc..)

Gör litet.. Närma dig drömlivet genom att agera i små steg med 1%-regeln.. varje dag fråga dig hur du kan närma dig den versionen av dig själv som idag känns ouppnåelig i så små steg att du knappt märker av dem.

Skapa hållbarhet genom ett pågående samtal med dig själv och din process: skriv ner din vision, skriv ner dina små steg och följ upp regelbundet. En gång i kvartalet kan vara lämpligt att besöka visionen på nytt – håller den fortfarande? Skriv en ny version om du vill – det får du, för det är ditt liv, din väg, din framtid:-) När du börjar komma in de små stegens väg kan du uppgradera genom att fråga dig “om jag tog ett litet litet steg som också känns modigt… vad skulle jag göra då?”

Repetera! I all oändlighet:-){

Vi mår bra av att lära oss att älska de stora frågorna, det dynamiska samtalet mellan oss & det pågående livet… det är så vi behåller kontakten med oss själva & vår egen längtan.

- Jessica

Kontakt

Skicka ett meddelande om du vill boka en tur, har några frågor eller funderingar.

Adress

Besöksadress:

Ödegården Ridanläggning

Unnerstad Ödegård, Gammalkil

Ring oss

0733-107916

Mejla oss

hej@thislifeinmotion.se